PREPOZNAJTE SVOJU FORMU GUBITKA KOSE

FGubitak kose može se manifestirati na mnogo različitih načina, ovisno prije svega o etiologiji njegove pojave, odnosno čimbeniku koji ga izaziva. Ispadanje kose može se javiti iznenada ili postepeno, te biti privremeno ili trajno.

Najčešći simptom gubika kose je postepeno istanjivanje vlasi. Ovaj simptom ukazuje na nasljednu formu gubitka kose koja se javlja i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca se kosa osim toga često se povlači u fronalnoj liniji, u zaliscima i na tjemenom dijelu. Žene obično zadrže frontalnu liniju, ali imaju značajno istanjenje u području krune.

Moguća je i pojava kružnih zona bez kose. Tada govorimo o alopeciji areati. Ovaj tip gubitka kose osim vlasišta ponekad zahvaća i bradu i obrve. U nekim slučajevima vlasište je nadraženo, što je praćeno pojavom svrbeža.

Iznenadni gubitak kose: fizički ili emotivni šok može uzrokovati iznenadni gubitak kose. Ispadaju cijeli pramenovi pri češljanju ili pranju kose, pa čak i pri nježnom vlaku. Ovakva forma difuznog gubitka kose poznata je pod nazivom efluvij.

Ovo su najčešći oblici gubitka kose, što ne znači da se manifestiraju toliko jasno. Isto tako nerijetko prelaze iz jednog u drugi.

Iako ponekad i sami možete prepoznati formu gubitka kose, ipak se za postavljanje točne dijagnoze potrebno obratiti stručnom osoblju. Samo uz točnu dijagnozu liječenje može biti uspješno.