PITANJA PACIJENATA

pitanje pacijentaPITANJE PACIJENTA

Imam samo 23 godine, a ispadanje kose traje već nekoliko godina. Zalisci su mnogo dublji nego ranije i počeo se prorjeđivati i prednji dio glave. U mojoj obitelji i otac i djed imaju duboke zaliske i prorijeđenje u tjemenom dijelu. Kod mene tjeme zasad nije prorijeđeno, ali mi zalisci smetaju. Bi li transplantacija kose u zaliscima riješila moj problem ili postoji neki drugi pristup?

ODGOVOR LIJEČNICE -TRIHOLOGA

Prva faza manifestacije nasljedne ćelavosti je produbljivanje zalistaka. Često formiranje zalistaka napreduje izuzetno brzo s kompletnom atrofijom folikula dlake. To što primjećujete i prorijeđenje u frontalnom dijelu znak je da se gubitak kose nastavlja. Stoga je u Vašem slučaju najvažnije usredotočiti se primarno na zaustavljanje daljnjeg gubitka kose. Nakon postizanja stabilizacije ispadanja kose možemo se posvetiti planiranju druge faze terapije, koja se odnosi na vraćanje izgubljene kose.

Trihološkom analizom kose i vlasišta može se ustanoviti stupanj prorijeđenja kose, stanje folikula i mogućnost rasta nove kose. Ako folikuli u zaliscima imaju još uvijek zadovoljavajuću funkciju, tada se sa stimulativnim tretmanima 101 tonicima i laserskim tretmanima može potaknuti rast kose, zgušnjavanje i spuštanje zalistaka. Zbog toga sto ste mladi i koža je u dobrom stanju, a i obzirom da nam se na vrijeme obraćate, terapijom možemo postići odlične rezultate.

No ukoliko trihološka analiza pokaže trajno oštećenje folikula i njihovu atrofiju, što nije uobičajeno za Vašu dob, tada ne možemo očekivati njihovu ponovnu aktivaciju primjenom bilo koje metode. U tom slučaju za postozanje zadovoljavajućih rezultata u obzir može doći trasnplantacija. U Vašem slučaju je osobito važno izvođenje transplantacije suvremenom FUE tehnikom, te omogućavanje adekvatnog pokrivanja frontalne regije za dugoročne rezultate.
Ali obzirom na Vaše godine transplantaciju nikako ne bih preporučila kao prvi izbor.
U Vašem slučaju prioritet je kontrola daljnjeg ispadanja kose i nakon toga preporučeni stimulativni tretmani za rast kose.