PITANJA PACIJENATA

 

pitanje2PITANJE PACIJENTA
Imam problem sa štitnom žlijezdom već 5 godina i nakon dijagnosticiranja problema kosa mi je počela naglo ispadati. Još sam se tada obratila svom endokrinologu vezano uz ispadanje kose, ali on tvrdi da jedno s drugim nije povezano. Napravila sam ostale krvne pretrage i sve je u redu. Kosa mi je već vidno prorijeđena. Stvarno sam zabrinuta za svoju kosu i želim je zadržati.

ODGOVOR LIJEČNICE – TRIHOLOGA
Naša kosa odraz je našeg cjelokupnog zdravlja. Narušena ravnoteža bilo koje vrste u organizmu može dovesti do usporavanja ili čak zaustavljanja rasta kose, odnosno njezinog ispadanja. Ispadanje kose može između ostalog biti simptom poremećaja u radu štitne žlijezde. Ovo je u biti jedan od najčešćih uzroka ispadanja kose kod žena, iako se često zanemaruje ta povezanost.

Smanjena funkcija štitne žlijezde naročito ide s izraženim ispadanjem kose, direktno zbog remećenja ciklusa rasta dlake, te indirektno uslijed poremećaja menstrualnog ciklusa koji prati ovo stanje. Takvo naglo i izraženo difuzno ispadanje kose naziva se telogeni efluvij. Pritom ispadanje kose može doseći brojku od 200 dlaka na dan.

Neophodno je tretirati primarni problem, odnosno uzrok, znači u koordinaciji s endokrinologom uvesti terapiju za liječenje poremećaja rada štitnjače. Ponekad se samom stabilizacijom tireoidnih hormona stabilzira i ispadanje kose. Nerijetko ipak ne, osobito ako postoji genetska predispozicija za gubitak kose. U tom slučaju na ispadanje kose se nadovezuje difuzno istanjenje dlaka, a funkcija folikula dlake značajno se smanjuje. To u konačnici može dovesti do trajnog gubitka kose.

U svrhu sprečavanja trajnog gubitka kose imperativ je terapija protiv ispdanja i za stimulaciju rasta kose. Adekvatni prirodni proizvodi na bazi biljnih ekstrakata mogu se koristiti kao lokalni trermani bez ikakvih nuspojava. Terapiji 101 tonicima često se pridodaje laserska biostimulacija s ciljem zasutavljanja daljnjeg ispadanja i postizanja optimalnih rezultata rasta kose. Dodatno se tretmanima za njegu kose može postići kvalitetna struktura dlake, što kosi daje zdrav izgled.
Obratite nam se stoga što prije za stručnu pomoć i savjet.