KRALJICA VOĆA ZA ZDRAVIJU KOSU

kralica vocaU mnogim kulturama svijeta stoljećima poznato kao kraljica voća, grožđe osim odličnim okusom i bojom zadivljuje i brojnim zdravstvenim benefitima.

Održavanje duge, zdrave i sjajne kose u suvremenom načinu života veliki je izazov. Ubrzani ritam života, stres kojem smo izloženi i nečisti okoliš sa sobom nose čitavu paletu problema, počevši od nastanka peruti, rascvjetalih vrhova i prerane pojave sijedih vlasi pa sve do ispadanja kose i raznih formi ćelavosti.
Zdravstveni benefiti grožđa kriju se u bogatstvu vitaminima i mineralima.Visoke koncetracije vitamina A, C, E i B6 zajedno s folatima, kalcijem, natrijem, manganom, cinkom, bakrom i željezom ključ su zdrave kose.

Grožđe uz to sadrži polifenole koji imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje (smanjuju mogućnost oštećenja DNK slobodnim radikalima).

Jedan od najbitinijih fitonutrijenata u grožđu je resveratol koji se smatra zaslužnim za dugovječnost naših stanica, a time i vitalnost folikula. Smanjenjem oksidativnih procesa u stanicama resveratol štiti organizam od degenerativnih sastojaka.

Kvercitin je drugi fitonutrijent koji grožđe sadrži, a odlikuje se protuupalno i antioksidativnim svojstvima, čime poboljšava cirkulaciju krvi i potpomaže rast kose.