KOLIKO ČESTO TREBAMO PRATI KOSU?

kosaSvježe oprana kosa daje prelijep miris i osjećaj svježine. A svi volimo taj osjećaj! Ali to ne znači da kosu treba prati svaki dan. Svakodnevno pranje može kosu učiniti suhom, beživotnom i sklonom lomljivosti.

Dlaka je nalik vunenom vlaknu; što je češće peremo, to ona izgleda lošije. Nema potrebe za svakodnevnim pranjem kose, osim u nekim izuzetnim slučajevima. Često pranje kose učinit će kosu slamnatom. Ali isto tako nije pravilno prati kosu samo jednom tjedno. Ustvari, potreba za pranjem kose varira od osobe do osobe ovisno o tipu kose i stupnju mašćenja.

Masti li se više, treba je češće prati. Žene s gustom i kovrčavom kosom mogu ne oprati kosu i nekoliko dana zbog toga što se masnoće sa skalpa polako prenose dužinom dlake. Zato je njihova kosa suša i ne zahtijeva previše šamponiranja. Tanka kosa, kao i ravna kosa masti se više; pranje svaki drugi dan sasvim je dovoljno, a adekvatni šampon koji ne suši kosu preporučen.

Muškarci bi trebali kosu prati svaki drugi dan. Ali ako se kosa pojačano masti ili se muškarac svakodnevno bavi sportom, pranje svaki dan je dozvoljeno, no neophodan je pravilan izbor šampona ili kombinacija šampona.

U 101 Hair klinici kratkom trihološkom analizom kose i vlasišta liječnica može ustanoviti stupanj mašćenja, tip kose i stanje pora dlake, te na osnovi toga savjetovati i učestalost pranja kose i tip šampona optimalan za Vas.