KOLIKO ČESTO TREBA SKRAĆIVATI KOSU?

kosaNetko će vam reći da je zlatno pravilo da se kosa skraćuje svakih mjesec i pol do dva. Netko da uopće ne treba šišati kosu ako želite da izraste u dužinu. Treći kažu da bi je trebalo kratiti nekoliko puta godišnje. Normalno je onda da se pitate koja je od ovih tvrdnjI točna.

Istina je da se sve svodi na individualne potrebe i prirodu Vaše kose. Svaki tip kose i frizure zahtijeva neki svoj tretman. Ravna kosa šiša se češće od kovrčave. Kratke frizure zbog održavanja forme zahtijevaju češće skraćivanje.

Jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu jest da kosa u prosjeku raste 1cm mjesečno. Kod nekih ljudi rast je brži od navedenog, kod drugih sporiji, ali osnovna su pravila ista za sve. Prirodna, netretirana kosa može izdržati duže bez šišanja. Ako vam je kosa pak kemijski ili toplinski tretirana (farbe, blajh, keretinski tretamani, feniranje, peglanje kose i tome slično), potrebno ju je češće kratiti. Navedeni tretmani, naime, isušuju dlaku i čine je lomljivom, zbog čega krajevi češće pucaju. Šišanje u tom slučaju ima svrhu spriječiti nastavak longitudinalnog rascjepljivanja dlake.
Čvrstoća i debljina dlake također imaju utjecaja na učestalost šišanja. Kod tanje kose lakše nastupa dehidracija i lomljenje pa zahtijeva i češće skraćivanje.

Ne morate imati unaprijed definiran i isplaniran raspored šišanja. Jednostavno slijedite sljedeće pravilo: kad vrhovi kose postanu grubi, suhi, rascvjetani, ne oblikuju se tijekom feniranja i ne apsorbiraju proizvode za oblikovanje, došao je trenutak da ih skratite.