ZA ČVRŠĆU KOSU OVOG PROLJEĆA

Posted on April 28, 2015
0

PROLJEĆAVoće i povrće su odlični dodaci Vašem režimu prehrane koji poboljšavaju rast kose.

Krastavac ima jako malo kalorija i bogat je biljnim vlaknima. Prema World Health Food “Krastavci su značajan izvor konvencionalnih antioksidansa uključujući vitamin C, beta karoten i mangan. Isto tako imaju i visok sadržaj vitamina K. Zbog toga imaju mnogo pozitivnih efekata na kosu, kožu i oči.”
Krastavac sadrži veliku količinu vitamina A i C, te silicija, koji promoviraju rast kose. Najveći benefit krastavca je njegova mogućnost ojačavanja kose. Sastojci kao sumpor, fosfor i kalcij neophodni su za rast kose.

Zato neka salata od krastavaca svakako bude sastavni dio Vašeg jelovnika ove sezone.

BRINETE LI ZBOG ISPADANJA KOSE?

Posted on April 15, 2015
0

brigaKonzultacija sa stručnjakom dat će Vam odgovore na sva pitanja>>>>>>

Ponekad nas pogled u ogledalo može potaknuti na pitanje: prorjeđuje li se to meni kosa? Ili možda dlake koje nalazite na češlju ukazuju na ispadanje kose van uobičajenog.
Gubite li kosu već neko vrijeme i primjećujete da je prorijeđena sigurno se pitate koliko kose ćete ustvari izgubiti. Ako ste mlada osoba s roditeljem koji gubi kosu ili je već oćelavio, zasigurno se pitate hoćete li i nadalje gubiti kosu.

Na ova pitanja nećete dobiti odgovor gledajući se u ogledalo. Nećete dobiti zadovoljavajući odgovor niti na internet stranicama zato što je gubitak kose individualiziran brojnim faktorima (nasljednom komponentom, medicinskom poviješću, s dobi i spolom). Zato su i odgovori individualni.
Pitanje vezano uz gubitak kose neizbježno otvara i sljedeće pitanje: Što mogu učiniti na tom planu? I ovo pitanje zahtijeva individualizirani odgovor.

Kao i za svako pitanje koje se odnosi na zdravlje, tako bi i za kosu bila poželjna konzultacija s profesionalno obučenim stručnjakom s iskustvom u ovom području.
Triholozi su liječnici specijalisti za područje trihologije, koji su stekli znanja i iskustvo u dijagnostici i liječenju raznih formi ispadanja kose. Liječnik triholog Vam nakon trihološke analize može odgovoriti na pitanja gubite li kosu, koji je razlog tome, koja je forma ispadanja kose i koliko brzo napreduje ispadanje. Dobit ćete sliku stanja vaše kose, stanja folikula dlaka vlasišta i stanja pora na koži glave. Prije svega dobit ćete preporuke kako riješiti problem ispadanja kose i vratiti gustoću kose.

ZELENI ČAJ ZA STIMULACIJU RASTA KOSE

Posted on April 09, 2015
0

cajZeleni čaj je nadaleko poznat po svojim korisnim učincima na zdravlje. Ali Odjel za dermatologiju Medicinskog fakulteta u Seoulu je objavio da zeleni čaj isto tako pomaže rastu kose.

Prema studijama epigalokatehin-3-galat (EGCG), najznačajniji katehin koji se nalazi u zelenom čaju , promovira rast folikula dlake i stimulira stanice dermalne papile, te time poboljšava proizvodnju dlake. Isto tako , zeleni čaj ubrzava metabolizam stanica. Brži metabolizam može povećati rast kose.

Zeleni čaj sadrži visoku koncetraciju moćnih antioksidansa poznatih kao polifenoli. Oni štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima , a poznati su i po tome što usporavaju proces starenja stanice. Zbog ove osobine , antioksidansi održavaju zdravlje vaše kose i omogućuju njen optimalni rast.

Zeleni čaj je dobar izvor pantenola, koji zajedno sa drugim antioksidansima pomažu da kosa ojača i bude zdrava.

PITANJA PACIJENATA #1

Posted on April 03, 2015
0

PITANJE:
pitanje hr U posljednje vrijeme sam imao nesanice i zabrinut sam je li taj manjak sna pogoršao stanje moje već oslabljene kose? Može li nedovoljno spavanja uzrokovati ispadanje kose? Ukoliko može, mogu li učiniti nešto da zaustavim ispadanje kose, osim što bih trebao više spavati?

ODGOVOR:
Da, manjak sna može dovesti do ispadanja kose. Prosječno osam sati sna je neophodno kako bi bili zdravi, jer manjak sna dovodi do iscrpljenosti organizma, narušene koncetracije, razdražljivosti, debljine, kao i mnogih drugih zdrastvenih problema, uključujući i prorjeđenje kose. Spavanje je vrijeme kada se tijelo oporavlja. Manjak sna može isušiti kosu i učiniti je lomljivom i beživotnom. Čak može uzrokovati sporiji rast kose i možete primijetiti više dlaka na Vašoj četki nego obično.

Nedovoljno sna utječe na imuni sustav tijela i dovodi do unutrašnjeg fiziološkog stresa. Manjak sna može utjecati čak i na Vašu mentaInu i fizičku izdržljivost te na nivo hormona koji su potrebni Vašem tijelu. Količina sna koja je potrebna razlikuje se od osobe do osobe – neki ljudi se osjećaju potpuno oporavljeni nakon nekoliko sati sna, drugima je potrebno između 8 i 9 sati sna.

Stres može izazvati različite forme ispadanja kose, primjerice telogeni efluvij, a može biti i okidač za pojavu alopecije areate, pa stoga nije izneneđenje da manjak sna kao oblik stresa također može negativno utjecati na Vašu kosu.

Odlazak kod stručnjaka za probleme sa ispadanjem kose (liječnika trihologa) je potreban ako ste zabrinuti zbog prorjeđenja kose koje je uzrokovano manjkom sna. Liječnici triholozi će na temelju pregleda moći utvrditi postoje li i neki drugi razlozi koji mogu dovesti do ispadanja kose kao što su genetski gubitak kose, problemi sa štitnjačom ili anemija i mogu odrediti adekvatnu terapiju koja najbolje odgovara Vašem tipu gubitka kose.

Omogućite sebi uvjete da lakše zaspite. Pripremite se za san otprilike sat vremena prije odlaska u krevet, isključite kompjutere i mobilne telefone te se opustite uz čitanje i topli napitak. To će Vam pomoći da lakše zaspite. Ako se Vaši problemi sa spavanjem i dalje nastave, morat ćete porazgovarati s Vašim liječnikom obiteljske medicine kako bi otkrili razloge nesanice. Opći savjet za one koji su zabrinuti zbog suhe i lomljive kose uključuje tretiranje krajeva kose s regeneratorima koji se ne ispiru ili maskom za kosu koju ćete držati cijelu noć. Ti tretmani Vam mogu pomoći u poboljšanju stanja kose, ali neće izliječiti gubitak kose. Spavanje na satenskim ili svilenim jastučnicama može smanjiti trenje dok se okrećete tjekom Vašeg sna i tako smanjiti oštećenje kose.

KOLIKO ČESTO TREBAMO PRATI KOSU?

Posted on April 01, 2015
0

kosaSvježe oprana kosa daje prelijep miris i osjećaj svježine. A svi volimo taj osjećaj! Ali to ne znači da kosu treba prati svaki dan. Svakodnevno pranje može kosu učiniti suhom, beživotnom i sklonom lomljivosti.

Dlaka je nalik vunenom vlaknu; što je češće peremo, to ona izgleda lošije. Nema potrebe za svakodnevnim pranjem kose, osim u nekim izuzetnim slučajevima. Često pranje kose učinit će kosu slamnatom. Ali isto tako nije pravilno prati kosu samo jednom tjedno. Ustvari, potreba za pranjem kose varira od osobe do osobe ovisno o tipu kose i stupnju mašćenja.

Masti li se više, treba je češće prati. Žene s gustom i kovrčavom kosom mogu ne oprati kosu i nekoliko dana zbog toga što se masnoće sa skalpa polako prenose dužinom dlake. Zato je njihova kosa suša i ne zahtijeva previše šamponiranja. Tanka kosa, kao i ravna kosa masti se više; pranje svaki drugi dan sasvim je dovoljno, a adekvatni šampon koji ne suši kosu preporučen.

Muškarci bi trebali kosu prati svaki drugi dan. Ali ako se kosa pojačano masti ili se muškarac svakodnevno bavi sportom, pranje svaki dan je dozvoljeno, no neophodan je pravilan izbor šampona ili kombinacija šampona.

U 101 Hair klinici kratkom trihološkom analizom kose i vlasišta liječnica može ustanoviti stupanj mašćenja, tip kose i stanje pora dlake, te na osnovi toga savjetovati i učestalost pranja kose i tip šampona optimalan za Vas.

ANALIZA KOSE I VLASIŠTA

Posted on March 23, 2015
0

10313056_346723525518732_2843243960720792488_nGubitak kose može biti izazvan različitim uzrocima, što znači da je dijagnosticiranje i tretiranje gubitka kose vrlo kompleksan zadatak. Da bi se utvrdilo zašto kosa ispada, istanjuje se (alopecija) ili izčezava potpuno (effluvium) – a zatim i da bi se preporučio adekvatni tretman – potrebno je istraživanje točnog uzroka koji je doveo do ovog problema.

To zahtijeva preciznu i sveobuhvatnu analizu, te detaljno istraživanje medicinske povijesti pacijenta. Analiza minulih problema pacijenta i klinički pregled obično su (u oko 80% slučajeva) dovoljni za uspostavljanje točne dijagnoze.

U ovisnosti o medicinskoj povijesti pacijenta i prethodno obavljenim ispitivanjima, za donošenje zaključaka mogu biti potrebna i dopunska ispitivanja. Takva ispitivanja mogu uključivati specifične analize kose ili krvi. Osnova svake uspješne terapije i tretmana je uvijek dobro postavljena i sveobuhvatna dijagnoza.

Takva detaljna dijagnoza sastoji se (ovisno od tipa i intenziteta gubitka kose i daljnjih terapija/tretmana) od različitih postupaka i metoda, koji su većinom komplementarni jedni s drugima:
∙ Analiza medicinske povijesti pacijenta (anamneza)
∙ Trihogram
∙ Trihološka analiza
∙ Genetska DNK analiza
∙ Laboratorijski testovi
∙ Biopsija vlasišta

hranaPrema stručnjaku za obnavljanje kose dr.Alanu Bowmanu 20% muškaraca počinje gubiti kosu u svojim dvadesetim godinama. Iako genetika nesumnjivo igra važnu ulogu, ipak postoje i drugi faktori koji mogu pogoršati gubitak kose. Jedan od takvih čimbenika je prehrana. “Kao i svaki drugi dio tijela i kosa treba različite hranjive tvari da bi rasla i bila zdrava”, kaže nutricionistica Rania Batajneh. “Budući da se hranjive tvari prvo distribuiraju do vitalnih organa u našem tijelu, prije nego što dođu do kose, osobito je važan unos dovoljne količine raznih hranjivih tvari kako bi se osigurao zdravi rast kose.”

U nastavku Vam predstavljamo hranjive tvari bitne za zdravlje kose, te proizvode čije su te hranjive tvari sastavni dio:

Omega-3 masne kiseline

Osim što predstavljaju hranu za mozak, omega-3 masne kiseline hrane cijeli organizam. Kao takve predstavljaju esencijalne nutritijente koji dopiru sve do folikula dlake i staničnih membrana Vašeg vlasišta, i time njeguju folikule i potiču zdrav rast kose. Osim toga, omega-3 masne kiseline doprinose elastičnosti kose i sprječavaju njezinu krhkost. Budite svjesni da Vaše tijelo ne može samostalno proizvesti omega-3 masne kiseline, te je stoga jedini način unijeti ih konzumacijom hrane bogate njima. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: sjemenke lana, orah, losos, tuna, kelj, uljana repica.

Cink

Glavna funkcija cinka u našem tijelu je rast i oporavak tkiva. U tom smislu cink pomaže u održavanju zdravlja Vašeg vlasišta i kose. Cink također regulira hormone (uključujući testosteron) u tijelu, i pomaže u održavanju funkcije sekretornih žlijezda vlasišta, čime potpomaže normalan rast kose. Ne bi trebali unijeti više od 11 mg cinka na dan Namirnice bogate cinkom: slanutak, pšenica, kamenice, goveđa jetra, pečeno goveđe meso.

Proteini

Vaša kosa je uglavnom čisti protein. Dakle, ako ne konzumirate dovoljno proteina za izradnju mišića i kose, onda se može dogoditi da imate dobro razvijen biceps, ali ćelavu glavu. Istraživanja su pokazala da nedovoljan unos kvalitetnih proteina može doprinijeti da kosa posijedi (izgubi prirodni pigment). Ako ste na dijeti, dr.Bowman savjetuje unos namirnica bogatih kvalitetnim prirodnim proteinima. Što ako ste vegetarijanac ili možda vegan? Ne brinite, postoji mnogo proteina visoke kvalitete, a biljnog porijekla. Hrana bogata proteinima: jogurt, jaja, kelj, kikiriki, grah, grašak, leća, tofu, piletina, puretina.

Željezo

Kada je riječ o cirkulaciji, unos dovoljne količine željeza je presudan. Željezo pomaže u dostavi krvi tjelesnim stanicama. Dr Bowman tvrdi da nedostatak željeza znači i nedovoljnu cirkulaciju krvi na vlasištu, zbog čega se ne može isporučiti dovoljno kisika potrebnog za rast kose. Naime istraživanja su pokazala korelaciju između anemije uslijed nedostatka željeza i gubitka kose. Hrana bogata željezom: tamno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grah, crveno meso, puretina, žumanjci, kamenice.

Vitamini A i C

Oba vitamina pridonose proizvodnji sebuma, masne tvari koju luče folikuli kose. Sebum je prirodni regenerator kose koji sprječava njezino lomljenje. Uz to vitamin C ima pozitivan učinak na željezo, koje je bitno za dobru cirkulaciju krvi u svim stanicama, uključujući i one na vlasištu. Dr. Bowman preporučuje da dnevna doza vitamina A ne bude veća od 15.000 IU, jer inače može potaknuti gubitak kose. Preporučeni dnevni unos vitamina za muškaraca je 5.000 IU. Namirnice bogate vitaminima A i C: blitva, špinat, brokula, krumpir, bundeva

Magnezij

Prema US National Institutes of Health magnezij je četvrti najzastupljeniji mineral u tijelu i potreban je za više od 300 biokemijskih reakcija, uključujući i rast kose. No, istraživanja na Medicinskom Sveučilištu Južne Karoline pokazuju da 68% odraslih Amerikanaca ne unosi dovoljno magnezija kroz esencijalne hranjive tvari što pridonosi povećanju upalnih procesa u tijelu. Dr. Bowman navodi da se nedostatak magnezija povezuje i s gubitkom kose. Namirnice bogate magnezijem: bademi, špinat, leća, riža.

Selen

To je element u tragovima koji pomaže tijelu stvoriti selenoproteine koji reguliraju metabolizam, reprodukciju, sintezu DNA i imunitet. Selen također stimulira folikule na rast nove kose. Predoziranje selenom može uzrokovati stvaranje prevelike količine selenoproteina, što pak dovodi do abnormalnosti folikula, smanjenog rasta i gubitka kose. Namirnice bogate selenom: brazilski orasi, tuna, škampi, srdele, pršut.

zenaUtvrđeno je da čak 1 od 4 žene ima problem s gubitkom kose do svoje 35.godine! Kod mnogih uzrok leži u naglim hormonskim promjenama koje prate pubertet ili najavljuju menopauzu. Kod drugih se pak gubitak kose može javiti kao rezultat većih stresnih situacija, dijeta ili kroničnih bolesti.

Dva su glavna oblika gubitka kose kod žena, nasljedna ženska ćelavost (androgena alopecija kod žena) i telogeni efluvij. Androgena alopecija se manifestira gubitkom kose na kruni glave, a pogađa različite dobne uzraste. Telogeni efluvij javlja se tipično u kasnijim godinama života, dakle 40-tim, 50-tim ili 60-tim. Kao što samo ime sugerira, nastupa kada folikuli dlaka uđu u telogenu fazu (fazu ispadanja) prerano i obično iznenada. Kod većine osoba u određenom trenutku 5-15% kose na vlasištu nalazi se u telogenoj fazi.

Telogeni efluvij javlja se kada fiziološki stres ili hormonska promjena potakne ogroman broj dlaka na istovremeni prelazak u telogenu fazu.
Simptomi telogenog efluvija su ispadanje kose, difuzni gubitak kose na razini čitavog vlasišta i povećan broj ispalih dlaka (nalazite ih na podu, na jastuku, nakon pranja itd.). Normalno ispadanje dlaka je do 100 dnevno, a osobe s telogenim efluvijem gube 100-400 vlasi dnevno. Ponekad se osjeća smanjena gustoća kose. Kod obje forme efluvija (akutne i kronične) kosa se gubi difuzno, a potpuna ćelavost se ne sreće.

Najčešći dokumentirani razlog pojave telogenog efluvija je stres!

Američka Asocijacija koja se bavi problemom gubitka kose objavila je: “Izgleda da zaista postoji veza između fiziološkog stresa, promjena u biokemiji folikula dlake i prelaska većine folikula u telogenu fazu”. Nekoliko studija podržava ovu korelaciju i demonstrira da visoki nivo stresa može izazvati prerani ulazak individualnih dlaka u fazu ispadanja.

Dva najčešća uzroka ispadnja kose su kronične bolesti i dijete. Većina dermatologa vjeruje da se kronični stres može postepeno odraziti negativno na rast kose i dovesti do kroničnog telogenog efluvija. Primjeri takvog stresa su kronične bolesti, teške infekcije, trudnoća i porođaj, ali i emotivni stresovi poput razvoda, smrtnog slučaja i drugih signifikantnih životnih događanja čiji je ishod nesiguran i zastrašujuć.

1. Dijeta i nutritivna definicija. Kosa za svoj normalni rast ima potrebu za određenim vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Primjerice, nedostatak vitamina A, željeza ili proteina može inhibirati normalan i zdrav rast dlake.

2. Fizičke traume koja uključuje velike telesne ozljede, teške operativne zahvate, prometne nesreće mogu “šokirati” folikule i izazvati njihov prelazak u telogenu fazu.

3. Lijekovi. Ispadanje može biti nuspojava određenih lijekova, poput antidepresiva (i drugih medikamenata za promjenu raspoloženja), lijekova za akne, antikoagulansa itd. Prekid upotrebe kontracepcijskih pilula isto tako izaziva ispadanje kose.

Kosa ispala u sklopu telogenog efluvija u određenim se situacijama može spontano obnoviti, objašnjavaju u 101 HAIR kliniku za probleme sa kosom. Ponekad se kosa u trenutku kada zapazite njezino intenzivnije ispadanje u biti već počela obnavljati i ponovno rasti. Ali isto tako u mnogim slučajevima telogeni efluvij može biti prva faza razvoja nasljedne ženske ćelavosti. Kada primijetite povećano ispadanje kose u odnosu na ranije, uvijek je preporučljivo potražiti savjet i pomoć stručne osobe.

Trihološka analiza kose i vlasišta, potkrijepljena anamnestičkim podacima najčešće je dovoljna za procjenu ozbiljnosti ispadanja kose. Na osnovi dobivenih informacija Vaš se problem može samo pratiti ili se može preporučiti tretman ukoliko problem zahtijeva ozbiljniji pristup. I ne uzrujavajte se! Tako reći 25% žena zapazilo je znakove gubitka kose do svoje 35. godine i u najvećem broju slučajeva uspješno ih riješilo adekvatnim tretmanom – stimulacijom rasta kose.

TESTOSTERON I ISPADANJE KOSE

Posted on March 02, 2015
0
Androgenetska alopecija

Nasljedni tip ispadanja kose je najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca. Pogađa čak 80% muškaraca do 50-te godine života. Počinje se javljati u ranim 20-tim godinama i brzo napreduje. Manifestira se produbljivanjem zalistaka i istanjenjem vlasi u čeonom. A zatim i tjemenom dijelu glave.

ispadanje-kose-1

Ovaj oblik gubitka kose nastaje uslijed genetske predispozicije naslijeđene od strane majke ili oca. Kod genetski predisponiranih osoba folikuli dlake imaju visoku osjetljivost na DHT (dihidrotestosteron).

On je mnogo snažniji oblik od samog testosterona, čiji je metabolit. I on je taj koji je odgovoran za muški tip gubitka kose.DHT se stvara iz testosterona pod utjecajem enzima 5-alfa reduktaze.

Tretmani za liječenje nasljednog oblika gubitka kose

Tretmani za liječenje nasljednog oblika gubitka kose bazirani su na blokiranju djelovanja DHT-a. Najučinkovitiji preparati za zaustavljanje ispadanja i stimulaciju rasta kose su 101 tonici. U sebi sadrže aktivne DHT blokatore.Laserska biostimulacija nadopunjuje tretman 101 tonicima. I poboljšava rezultate rasta kose direktnom energetskom stimulacijom stanica folikula dlake.

40 godina znanstvenog iskustva u dijagnosticiranju problema s ispadanjem kose i ostalih problema s vlasištem101-hair-clinic-logo

40 godina kliničke dokazanosti i efikasnosti proizvoda i tretmana za rješavanje problema s kosom

 preko 70 doktora znanosti – znanstvenika subspecijalista za kosu, preko 30 znansvenih suradnika-dermatologa predvođenih od dermatologa broj jedan u svijetu

40 godina postojanja s preko 5.000 estetsko-dermatoloških 101 HAIR Klinika u više od 60 zemalja širom svijeta

40 godina postojanja i preko 20 osvojenih najprestižnijih međunarodnih priznanja i nagrada za efikasnost i inovativnost

Uspješna priča nastavlja živjeti……..

Page 3 of 3123